Ananas, mango, basilicum en chocoladedessert van Jan Marrees
 
Tijdsduur: 3m 34s | Views: 8736 | Reacties: 2

Recept
 
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten
Beslag voor warme vloeibare chocoladetaartjes
4 eieren, 140 gram suiker, 140 gram bloem, 20 gram cacaopoeder, 180 gram couverture 70% / melk chocolade, 180 gram boter
Mousse van basilicum
2 dl room, 2 bosjes basilicum, 150 gram witte couverture/ witte chocolade, 4 blaadjes gelatine, 150 gram eiwitten, 150 gram suiker, 5 dl room
Ananascompote
1 ananas, 50 gram suiker
Gecarameliseerde amandelen (ook zo verkrijgbaar in de winkel)
500 gram geschaafde amandelen, 150 gram suiker, 75 gram water
Hangop van vanille
1 liter yoghurt, 1dl room, 1 dl crème fraîche, 50 gram suiker, 1 vanillestokje
Extra garnering
Mango chutney, limoen basilicumblaadjes


Bereiding recept

Warme vloeibare chocoladetaartjes
Couverture en de boter samen smelten, vervolgens eieren met de suiker samen in de machine luchtig kloppen. De bloem en cacaopoeder zeven en door de luchtig geklopte eieren spatelen. De gesmolten couverture en boter er ook doorheen spatelen. De massa in vormpjes doen en invriezen. Afbakken in de oven op 180 graden ongeveer 6 minuten.
Mousse van basilicum
Basilicum plukken en wassen. Vervolgens de basilicum blancheren en koud spoelen, daarna droog maken. De room met de basilicum in de blender fijndraaien. De gelatine weken in koud water. Vervolgens de room/basilicum massa in een sauspan doen en verwarmen tot ongeveer 55 graden. De gelatine in de massa oplossen, dan de couverture in de room oplossen. De eiwitten met de suiker in de machine stijf kloppen en de room luchtig kloppen. De roommassa met couverture onder de eiwitten doorspatelen. Dan de luchtig geslagen room onder de eiwitten doorspatelen, in een bak doen en op laten stijven.
Ananascompote
Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes (brunoise). Bewaar het vocht van de ananas. Maak het ananasvocht warm in een pan en voeg suiker (naar smaak) toe tot deze opgelost is. Voeg dan de ananasblokjes toe in de pan en meng je alles goed door elkaar. Dit mengel laat je een nacht in de koelkast staan.
Gecarameliseerde amandelen zelf maken
Water met de suiker aan de kook brengen. Dit vervolgens door de amandelen mengen. Dan in een grote bak doen en in de oven zetten op 175 graden. Om de paar minuten met een vork door de bak roeren, om aan elkaar plakken te voorkomen. Op deze wijze afbakken totdat de noten lichtbruin zijn.
Hangop van vanille
Yoghurt in een doek hangen en een nacht in de koelkast laten staan. Het merg uit de vanillestokjes halen. De room met de suiker en de crème fraîche en de vanille luchtig slaan. De yoghurt uit de doek halen en vermengen met de luchtige room.
Bord opmaken
Plaats de drie gerechtjes op een bord. Gerechtje 1 is de basilicummousse bovenop de ananascompote. Leg hier vervolgens de gecarameliseerde amandelen op. Gerechtje 2 is het chocoladetaartje geplaatst bovenop de ananascompote. Gerechtje 3 is de hangop met mango chutney. Verder kunnen de limoen basilicumblaadjes en de rest van de mango chutney als versiering over het bord verspreid worden.

Afdrukken

Voeg toe aan je social bookmarks!
Reageer op deze video
 
Posted by Brambo (1746 dagen geleden)
Vreselijk leuk recept.. Alleen de hoeveelheden die
aangegeven staan, zijn veel te veel voor 4 personen.
Deze hoeveelheden MINIMAAL halveren, zoniet nog meer..
Reply to this
Posted by pimzors (1749 dagen geleden)
Wouw.
de combinatie is echt super ga het zeker een keer
proberen thuis te maken.

ik laat het nog wel weten hoe het was.
Reply to this

Help ons om deze site leuk te houden..
Markeer deze video : Dit Aanbevelen! - Ongepast

Video Informatie
 
Rating (0 Stem): Nog niet beoordeeld


Toegevoegd: 13-01-2010
Van: fairfood ( Verstuur PM )
Video (0) | Flag (0) | People (0)

Beschrijving:
Zestien sterrenkoks laten in korte filmpjes zien hoe je culinair kunt uitpakken met duurzame ingrediënten. Jan Marrees maakt vloeibare chocoladetaartjes, mousse van basilicum, ananascompote, gecaramelliseerde amandelen en hangop van vanille
Kanalen: Recepten  How-to's 
Tags: Fair  Flavours  Fairfood  Jan  Marrees  chocolade  mango  ananas  basilicum  amandel  vanille  hangop 

Video URL :
Embed URL: